Od nr 42 do nr 62 pierogi bezglutenowe.
Mogą być z różnymi bezglutenowymi farszami z bezglutenowego ciasta.
Informacje, jakie rodzaje pierogów są w danym dniu udzielają pracownicy gospody.
Zawsze jest duży wybór podstawowych rodzajów: ruskie, kapusta, ser słodki i owoce. Inne, na jakie mamy ochotę najlepiej zamówić wcześniej osobiście lub telefonicznie.
(14 6724649)
Warto też zapytać, co jeszcze proponujemy z potraw bezglutenowych w danym dniu.
Cena pierogów bezglutenowych w/w jest wyższa o
3 zł od pierogów zwykłych z tym samym farszem.
10 objawów nietolerancji glutenu
Gluten, to białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu.
Objawy nietolerancji glutenu:
-Problemy z trawieniem takie jak: zaparcia, gazy, wzdęcia, biegunka. Szczególnie u dzieci występują wzdęcia.
-Rogowacenie mieszkowe skóry (znane również, jako gęsia skórka? na łokciach), co jest spowodowane prawdopodobnym uszkodzeniem jelit przez gluten.
-Zmęczenie lub uczucie zmęczenia po spożyciu mącznego posiłku zawierającego gluten.
-Rozpoznanie choroby autoimmunologicznej takiej jak:
- zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, toczeń, łuszczyca, stwardnienie rozsiane.
- objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub poczucie braku równowagi.
- brak równowagi hormonów, takich jak: zespół napięcia przedmiesiączkowego, oraz niewyjaśniona niepłodność.
- migreny, bóle głowy, bólu mięśni i stawów, stan zapalny, obrzęk i ból stawów palce, kolana biodra. Problemy z nastrojem: lęki, depresja, ADD/ADHD.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy masz nietolerancję na gluten jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Zrezygnować z glutenu na 2-3 tygodnie, a następnie po tym czasie z powrotem wprowadzić go do diety.
Jak leczyć nietolerancję na gluten?
Wyeliminowanie produktów zawierających gluten z diety, oznacza wyeliminowanie ich w 100%.