Co, kiedy i jak jeść?

Marzec rok 1946  „Moda i życie praktyczne”

” Tak się składa, że jadamy najczęściej po ukończeniu zajęć, często dopiero wieczorem. Z rana zadowalamy się pieczywem i kawą. Tymczasem jest to zabójcza gospodarka odżywcza. Gdy chcemy mieć cały dzień ciepło w mieszkaniu palimy z rana – powiadają lekarze  a jednak pomimo, że chcemy mieć siły do pracy „opalamy” nasz organizm na końcu dnia lub wieczorem.  Żołądek nasz musi mieć na strawienie spożytego pokarmu około 3,5 godz. W tym czasie musi on wyprodukować  około 8 szklanek soku żołądkowego. Równocześnie  pracują nad wydzielaniem soków wątroba, trzustka i jelita.  Ta ciężka praca odbywa się w nocy, kiedy organizm powinien mieć urlop. Tymczasem pozornie  odpoczywając – pracujemy. Cóż dziwnego, że skarżymy sie na niespokojny sen, uczucie znużenia niestrawność, ból głowy.”

tyle z roku 1946 a jak jest dziś?

cdn

monika

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Blip
  • Pinger
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Wykop
  • Grono.net
  • email
  • Live
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Dodaj do ulubionych
Category: Ciekawostki, Kulinaria
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.