Jak zrobić pierogi oszczędnościowe?

Jednym z pierwszych pytań jakie do mnie dotarły było jak zrobić pierogi z niczego?

Całkiem z niczego to chyba nie da rady , ale z bardzo małym wkładem finansowym jest możliwe.

Pierogi Oszczędnościowe  możemy zrobić np. z tego co zostało nam z niedzieli a więc zostało nam trochę  mięsa w sosie  i ziemniaki. Ziemniaki to w ogóle dobre do pierogów sa ugotowane w  poprzednim dniu. Jedyną wadą tej potrawy jest to, że musimy poświęcić czas, no jakieś pół godziny. Mielimy w maszynce ziemniaki około 1 kg do 1,5 kg dodajemy sos ze zmielonymi resztkami mięsa, można dorzucić resztki wędliny z niedzieli i dodajemy cebulkę usmażoną na oleju rzepakowym / 1 duża lub 2 małe/ doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy pyszny farsz do pierogów oszczędnościowych. Oczywiście trzeba uważać, aby sosu było nie za dużo, masa ziemniaczana musi być po wymieszaniu zwarta, nie rzadka. Ciasto oczywiście każda z pań umie zarobić i wiadomo, że może być z jajkiem i bez jajka, zarabiane wodą ciepłą ,ale też zimną. Ja zarabiam ciepłą, ale moja przyjaciółka zawsze zarabia zimną wodą i osobiście zajadam się jej pierogami tak, że jest mi wstyd ile u niej mogę zjeść  pierogów  a nie mogę się oprzeć. Jedynym wytłumaczeniem jest moja słaba silna wola.

monika

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Blip
  • Pinger
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Wykop
  • Grono.net
  • email
  • Live
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Dodaj do ulubionych
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.