Przy stole u Wiedźmy

Przygotowując materiały do nowej wystawy w Muzeum lalek w Pilźnie związanej z modą lat 40 –tych zafascynowały mnie inne sprawy takie, jak proste, a zarazem znakomite przepisy kulinarne z tamtych lat i porady kosmetyczne do których wracamy dziś nawet w salonach kosmetycznych.

Wydawać by się mogło, że te powojenne lata były walką o przetrwanie, czy zdobycie mieszkania, oraz  jedzenia dla rodziny.  To były na pewno podstawowe sprawy, ale z czasopism tamtego okresu wynika, że równie ważne było zaznajamianie się kobiet z modą: sylwetką, barwą i linią w hasłach mody paryskiej. Porady kulinarne były w kręgu zainteresowań każdej kobiety, a przepisy proste
i tanie, z zachowaniem dbałości o dostarczenie niezbędnych witamin.

Wszystkie przepisy, które podawać będę na tej stronie zostały sprawdzone osobiście i ewentualnie nieco zmienione w naszej gospodzie pod kątem mniejszej kaloryczności.

Porady praktyczne jak i kosmetyczne, które stosowane były prze nasze babcie a może nawet prababcie, zagoszczą na tej stronie i mam nadzieję, że będą przydatne.

Rok 1946, wiosna    

Dowiadujemy się, że Amerykanki zrobiły furorę lansując gładkie fryzury, które nosiły pod czapkę wojskową, co zachwyciło paryżanki. Okazało się w praktyce, że fryzura nie jest twarzowa dla większości kobiet, więc przerobiły ją na fryzury z podpiętymi do góry od skroni włosami i tu można było zapiąć kokardki lub wpiąć grzebyki. A włosy spływają na plecy w jedwabistych gładkich falach.
Te loki spływające na ramiona okupione były nieprzespanymi nocami ,ale cóż się nie zrobi, aby  być piękną.

 


Fryzura z roku 1946, „Moda i życie praktyczne” Nr 5 maj – czerwiec

Polki zawsze były pomysłowe, co przy całkowitym braku materiałów wykorzystują projektanci.?????

Suknia bardzo elegancka, zwiewna uzupełniona kapelusikiem z kwiatami no i rękawiczki. Kto dziś nosi rękawiczki w lecie?  Kilka lat temu (a może kilkanaście czas tak szybko biegnie), gdy spotkałam przed południem starszą panią przyjeżdżającą na wakacje do Pilzna ubraną w kapelusz, rękawiczki
i elegancką suknię z torebką w ręce, zapytałam czy gdzieś wyjeżdża. Wówczas otrzymałam odpowiedź, że nic podobnego, idzie tylko wysłać list na pocztę. Ile mogła mieć lat w 1946 roku?
35 – 40. Jest bardzo prawdopodobne, że tak mogła wyglądać wtedy.

 


Sukienka z czasopisma „Moda i życie praktyczne” Nr 5 maj- czerwiec

Ona od wielu lat nie przyjeżdża i miasteczko jest o tą barwną postać uboższe.

Co robimy, gdy (a zdarzyć się to może)nawet w najbardziej romantyczny wieczór poplamimy suknię winem?

Jeśli dama będąc na lampce wina poplamiła suknię to można plamę szybko wywabić, maczając materiał we wrzącym mleku i spłukując parę razy ciepłą  wodą.

Dostarczamy witaminy, czyli tania i pyszna surówka z kapusty;
(w tym okresie surówka jest wyjątkowo smaczna gdyż mamy młodą kapustę )

Szatkujemy pół główki młodej kapusty, dodajemy startą marchew i drobno pokrojoną małą cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku no i oczywiście dobra oliwa z oliwek, najlepiej z 1- go tłoczenia i jak najmniej przetworzona. Ostatnio kupiłam taką w Tarnowie w TESCO w cenie 34 zł za litr.  Nie jest tania, ale litr oliwy wystarczy nam długo, a smak surówek będzie wyjątkowy.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Blip
  • Pinger
  • Google Bookmarks
  • MySpace
  • Wykop
  • Grono.net
  • email
  • Live
  • Blogger.com
  • Drukuj
  • Dodaj do ulubionych
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.